Klantenservice 071-3626162
Gratis bezorging v.a. €69.00
Discreet verpakt en bezorgd
Kiyoh Thuiswinkel waarborg

💓 NIEUW – Womanizer NEXT – 3D Pleasure

Wat zijn de antwoorden?

Pijn bij het vrijen

Wanneer vrijen pijn doet.

Pijn bij het vrijen komt vaker voor dan je denkt. Maar je wilt waarschijnlijk graag weten hoe het komt én wat je ertegen kunt doen. In dit Blog geven we antwoord op de meest gestelde vragen omtrent pijn bij het vrijen.  We leggen je uit waardoor het kan komen. Wat je er eventueel zelf aan kunt doen en wanneer je beter de huisarts kunt inschakelen.

Hoe vaak komt pijn bij het vrijen voor?

Pijn tijdens geslachtsgemeenschap is zeer gebruikelijk – bijna 3 op de 4 vrouwen ervaren op enig moment in hun leven pijn tijdens de seks. Voor sommige vrouwen is de pijn slechts een tijdelijk probleem; voor anderen is het een langdurig probleem. Wat veroorzaakt pijn tijdens seks? Pijn tijdens seks kan een teken zijn van een gynaecologisch probleem, zoals ovariumcysten of endometriose. Pijn tijdens seks kan ook worden veroorzaakt door problemen met seksuele respons, zoals een gebrek aan verlangen (de wens om seks te hebben) of een gebrek aan opwinding (de fysieke en emotionele veranderingen die optreden in het lichaam als gevolg van seksuele stimulatie).

Waar wordt pijn tijdens seks gevoeld?

Je kunt pijn ervaren in je vulva, in het gebied rond de opening van je vagina (het vestibulum genoemd) of binnenin je vagina. Het perineum is een veelvoorkomende plek van pijn tijdens seks. Je kunt ook pijn voelen in je onderrug, bekkenregio, baarmoeder of blaas.

Wanneer moet ik een arts raadplegen over pijn bij het vrijen?

Als je vaak of ernstige pijn hebt tijdens seks, moet je een gynaecoloog of andere zorgprofessional raadplegen. Het is belangrijk om gynaecologische aandoeningen uit te sluiten die mogelijk de oorzaak zijn van je pijn. Je gynaecoloog of andere zorgprofessional kan je ook helpen bij het aanpakken van problemen met seksuele klachten en respons.

Wat veroorzaakt problemen bij het vrijen?

De volgende redenen behoren tot de meest voorkomende:

Je gemoedstoestand – Emoties zoals angst, schuldgevoel, schaamte, verlegenheid of ongemak over seks kunnen het moeilijk maken om te ontspannen. Wanneer je niet kunt ontspannen, is opwinding moeilijk en kan pijn het gevolg zijn. Stress en vermoeidheid kunnen van invloed zijn op je verlangen naar seks.
Relatieproblemen – Problemen met je partner kunnen interfereren met je seksuele respons. Een veelvoorkomend relatieprobleem is een verschil in verlangen naar seks tussen partners.
Medicijnen – Veel medicijnen kunnen het seksuele verlangen verminderen, inclusief sommige anticonceptiemethoden. Veel pijnmedicatie kunnen ook het seksuele verlangen verminderen.
Medische en chirurgische aandoeningen – Sommige medische aandoeningen kunnen indirect van invloed zijn op de seksuele respons. Deze aandoeningen omvatten artritis, diabetes, kanker en schildklieraandoeningen. Sommige vrouwen die een operatie hebben ondergaan, merken dat het hun lichaamsbeeld beïnvloedt, wat hun verlangen naar seks kan verminderen.
Je partner – Als je partner een seksueel probleem heeft, kan dit angstig maken over seks. Als je partner een medicijn gebruikt voor erectiestoornissen, kan hij een vertraagd orgasme hebben, wat kan leiden tot langdurige, pijnlijke geslachtsgemeenschap.

Welke gynaecologische aandoeningen kunnen pijn tijdens seks veroorzaken?

Pijn tijdens de seks kan een waarschuwingssignaal zijn voor verschillende gynaecologische aandoeningen. Sommige van deze aandoeningen kunnen leiden tot andere problemen als ze niet worden behandeld:

Huidaandoeningen – Sommige huidaandoeningen kunnen leiden tot zweren of scheurtjes in de huid van de vulva. Contactdermatitis is een veelvoorkomende huidaandoening die de vulva beïnvloedt. Het is een reactie op een irriterende stof, zoals geparfumeerde zepen, douches of glijmiddelen. Dit kan jeuk, branderigheid en pijn veroorzaken. De behandeling van huidaandoeningen hangt af van het type aandoening.

Vulvodynie (pijn aan de vulva) – Dit is een pijnaandoening die de vulva beïnvloedt. Wanneer de pijn beperkt is tot het vestibulum (het gebied rond de opening van de vagina), wordt het vulvair vestibulitis syndroom (VVS) genoemd. Er zijn veel behandelingen beschikbaar voor vulvodynie, waaronder zelfzorgmaatregelen. In sommige gevallen kan medicatie of chirurgie nodig zijn.

De volgende maatregelen kunnen nuttig zijn om symptomen te verlichten of te verminderen:

  • Draag ondergoed van 100% katoen.
  • Draag geen ondergoed tijdens het slapen.
  • Vermijd een intieme douche.
  • Vermijd irriterende stoffen zoals parfums, kleurstoffen, shampoos, wasmiddelen en deodorants.
  • Reinig de vulva alleen met water.
  • Stap over op maandverband van 100% katoen als regulier maandverband irritatie veroorzaakt.
  • Gebruik glijmiddelen tijdens seks, maar vermijd glijmiddelen met smaak of een verkoelend/warmend effect.
  • Spoel de vulva af en dep deze droog na het plassen.
  • Breng na het baden een dunne laag conserveermiddelvrije olie of vaseline aan om vocht vast te houden en de huid te beschermen.
  • Gebruik geen haardroger om het gebied rond de vulva te drogen.
  • Gebruik koele gel packs op de vulva.

Hormonale veranderingen – Tijdens de perimenopauze en menopauze kunnen afnemende niveaus van het vrouwelijke hormoon oestrogeen vaginale droogheid veroorzaken. Hormoontherapie is één behandelingsmogelijkheid. Het gebruik van glijmiddel tijdens seks kan ook nuttig zijn.

Vaginitis – Vaginitis, of ontsteking van de vagina, kan worden veroorzaakt door een schimmelinfectie of bacteriële infectie. Symptomen zijn afscheiding en jeuk en branderigheid van de vagina en vulva. Vaginitis kan worden behandeld met medicatie.

Vaginisme – Vaginisme is een reflexcontractie (aanspanning) van de spieren bij de opening van je vagina. Vaginisme kan pijn veroorzaken wanneer je probeert geslachtsgemeenschap te hebben. Vaginisme kan worden behandeld met verschillende vormen van therapie.

Bevalling – Vrouwen die een episiotomie of scheurtjes in het perineum hebben gehad tijdens de bevalling, kunnen pijn ervaren tijdens seks die enkele maanden kan aanhouden. Behandelingen omvatten fysiotherapie, medicatie of chirurgie.

Andere oorzaken – Pijn tijdens seks wordt ook geassocieerd met bekkeninflammatoire ziekte, endometriose en verklevingen.

Wat kan ik verwachten wanneer ik mijn huisarts raadpleeg over pijn tijdens seks?

Jouw medische en seksuele geschiedenis, klachten en symptomen, en bevindingen uit een lichamelijk onderzoek zijn belangrijke factoren bij het bepalen van de oorzaak van de pijn of ongemakken die je ervaart. Soms zijn tests nodig om de oorzaak te achterhalen. Een bekkenonderzoek of echografie geeft vaak aanwijzingen over de oorzaken van sommige soorten pijn. Verdere evaluatie kan soms nodig zijn.

Er kan ook worden gevraagd naar de medicijnen die je gebruikt, of je andere medische aandoeningen hebt, er eerdere gebeurtenissen zijn die van invloed kunnen zijn op hoe je je voelt over seks, zoals seksueel misbruik. Andere zorgverleners kunnen worden geraadpleegd voor verdere evaluatie en behandeling, zoals een fysiotherapeut of een dermatoloog (een specialist in huidaandoeningen).

Zijn er dingen die een vrouw zelf kan doen om te helpen bij pijn tijdens de seks?

Als je pijn hebt tijdens de seks, raadpleeg dan een de huisarts, gynaecoloog of andere zorgprofessional. Er zijn ook zelfhulpmaatregelen die je kunt proberen om pijn tijdens seks te verlichten:

Gebruik een glijmiddel – Wateroplosbare glijmiddelen, als Sliquid Naturals H2O,  zijn een goede keuze als je last hebt van vaginale irritatie of gevoeligheid. Op siliconen gebaseerde glijmiddelen glijden misschien langer en zijn meestal gladder dan wateroplosbare glijmiddelen, maar houd er wel rekening mee dat dit vlekken geeft op kleding of beddengoed. Gebruik geen vaseline, babyolie of minerale olie met condooms, omdat ze het latex kunnen oplossen en het condoom kunnen doen scheuren.

Tip:  onze vulva welness box van LIP INTIMATE CARE kan uitkomst bieden.

Neem de tijd voor seks – Reserveer een moment waarop zowel jij als jouw partner niet moe of angstig is. Praat met je partner. Vertel jouw partner waar en wanneer je pijn voelt, evenals welke activiteiten je plezierig vindt. Probeer seksuele activiteiten die geen pijn veroorzaken. Als geslachtsgemeenschap pijnlijk is, kun je met jouw partner overwegen je komende tijd vooral te richten op orale seks, of wederzijdse masturbatie.

Gebruik een seksspeeltje – Kom je moeilijk in de mood of wordt het niet nat genoeg van binnen. Probeer bijvoorbeeld een van onze Womanizers om snel het gevoel van opwinding te bereiken. Een luchtdruk vibrator is een speeltje dat namelijk heel snel bloed naar de clitoris weet te brengen waardoor dus ook de opwinding toeneemt. Ook tijdens de seks een speeltje gebruiken kan helpen om opgewonden te blijven. Een bullet vibrator als TANGO X is gemakkelijk te gebruiken tijdens de seks. We-Vibe Rave 2 is een aanrader om mee te experimenteren voor zowel clitoris als inwendige G-spot stimulatie.

Solo is het gebruik van een seksspeeltje fijn om te ontdekken wat jij nu écht lekker vindt. Dit kan je een zekerder gevoel geven tijdens de seks met een partner. Weet je eenmaal wat goed voelt, kan je jouw partner begeleiden door aanwijzingen te geven om zo beiden te kunnen genieten van jouw opgedane ervaring. Je zult meer kunnen ontspannen tijdens de seks wat weer voor minder kans op ongemakken.

Probeer niet-seksuele, maar sensuele activiteiten zoals massage – Geniet van elkaar zonder seks. Spreek af dat het niet gaat gebeuren en jullie elkaar alleen knuffelen en masseren bijvoorbeeld.

Neem pijnverlichtende maatregelen vóór de seks – leeg de blaas, neem een warm bad, of neem een vrij verkrijgbare pijnstiller voor de geslachtsgemeenschap. Het idee dat het niet pijn zal doen kan je helpen ontspannen.

Om branderigheid na de geslachtsgemeenschap te verlichten, breng ijs of een bevroren gel-pack gewikkeld in een kleine handdoek aan op de vulva.

Ga altijd plassen na de seks – dit om blaasontsteking te voorkomen.

We hopen dat onze tips je kunnen begeleiden naar de oplossing van jouw probleem. Je kunt altijd proberen eerst zelf een oplossing te vinden met onze tips. Voelt het echt niet goed schakel dan zeker de huisarts in. Wees niet bang want je bent echt niet de enige en ze zien dagelijks vulva’s voorbij komen. Maar liefst de helft van de wereld bevolking heeft namelijk een vulva 😉

 

Ook interessant